Al dia d'avui, Maurício, xilè de naixement, ens ha vingut a explicar la vida d'un important personatge xilè. Associat a Xile igual que Joan Manel Serrat a Catalunya, és un exemple de lluita. Apart de l'explicació que afegim a continuació, han estat interpretades cançons com Cigarrito, Amanda i Deja la vida volar del propi Víctor Jara.

Víctor Lídio Jara Martínez va ser un cantant, co mpositor, director teatral, investigador del folklore dels instruments indígenes, actor dramàtic i liberalista. Víctor neix a Chillán el 28 de setembre del 1932 i és el quart fill. Aconsegueix completar els seus estudis de primària gracies a l’ajuda permanent de la seva mare Amanda, la qual va ser qui li va transmetre el seu amor per la música, però desgraciadament mor al poc temps. Després s’instaura en un institut comercial a estudiar comptabilitats, però aquesta carrera la acaba abandonant al 1950. En el 1957 Víctor s’instaura en l’escola de teatre de la universitat de Xile, en aquesta època va commocionar a Violeta Parra la qual l’acull i l’ajuda a continuar cantant. Als 30 anys Víctor crear la seva primer cançó i llavors comença tota una gira per Europa viatjant a: Polònia, Bulgària, Romania, Holanda, França, Txecoslovaquia i Unió soviètica. Joan es el nom de la seva esposa la qual acaba tenint fills. Ella l’ajuda molt en la seva situaci ó a la guerra.

Al 1966 comença una obra musical en un grup anomenat Quilapayún, llavors el 1970 exactament

L'11 de setembre es dirigeix a representar una orquestra en el moment que l’exèrcit dóna un cop d’estat. Queda resclosit a un estadi, juntament amb altres 5000 persones (fet que inspirarà el seu últim poema “Somos cinco mil”). Allà és torturat pels militars. Abans de morir, Víctor és traslladat a un departament on hi ha un tinent feixista anomenat “El príncep” que forma part de l’exèrcit. Llavors el tinent juga amb ell a la ruleta russa amb una pistola, fins que li acaba tirant un tir al crani i el mata. Llavors se'l posa a disposició de l’exèrcit i es diu que allà és disparat 47 cops al cos.

Un cop tret d’allà la seva esposa demana si pot fer un funeral però els militars de l’exèrcit no li ho permeten. Víctor Jara mor als 41 anys al 16 de setembre, en un estadi de Xile on hi ha una sèrie de maltractaments i violacions. En honor seu aquest estadi acaba anomenant-se Víctor Jara, en per la seva gran actuació envers els altres. Finalment, es va celebrar el seu funeral el 2006.

Sota aquestes línies, trobem un fragment del documental "La funa de Víctor Jara", realitzat per TV3 amb una duració de 30 minuts. Podeu veure'l sencer per capítols al Youtube. Per als que no sapigueu què és una funa, es tracta d'una denúncia pública d'algun fet d'algú que ha quedat impune.



Cançons de Víctor Jara interpretades pels conferenciants:

0 comentarios:

Publicar un comentario