Avui, després de veure un documental de Promises tractant el mateix tema, hem assistit a una interessant xerrada dirigida pel senyor Eudald en la qual ens ha parlat del conflicte actual entre Israel i Palestina i dels orígens del qual.

Per conèixer la història d’aquest territori, ens hem de remuntar fins al Neolític, on van aparèixer en aquesta zona un bon número de ciutats-estat independents. La primera civilització de la zona es va anomenar “Terra de Canaan”, i no englobava tot el territori, sinó únicament una porció.

Posteriorment es van dividir en les 12 tribus de Israel, cadascuna independent de les altres. Llavors, l’expansió de l’imperi Romà va arribar a aquest territori i va tractar de unificar-lo tot sota el nom de Judea, el que al final se’l anomenaria Poble de Palestina, però mai ho aconsegueix del tot.

A partir del any 650, l’imperi Àrab s’estén fins a Israel i reclama aquest territori com a seu. Podria semblar que això permet una unificació del territori, però l’acció de les creuades fa que hi hagin nous governs cristians de curta duració. Finalment, és envaïda completament per l’imperi otomà, i els cristians no la tornen a reclamar.

Després de la Primera Guerra Mundial, Palestina es converteix amb un mandat Britànic. Així és manté fins al final de la Segona Guerra Mundial, quan els jueus d’arreu del món, que han petit molt durant la guerra, desitgen tornar a la seva terra d’origen, tot i que no la hagin vist mai. Aquest fet s’anomena Sionisme.

El 22 de Juliol de 1946 els jueus fan esclatar la seu de la comandància anglesa. Amb aquest atac terrorista, aconsegueixen la seva independència de Gran Bretanya. Llavors, la ONU fa una partició del territori, cedint la meitat del territori a Palestina i l’altre meitat a Israel, amb la ciutat de Jerusalem com a punt neutral per a tots dos.

Els països musulmans veïns no ho accepten, i inicien, amb Palestina, una guerra per envair els territoris jueus. Israel, però, tenia millor exèrcit i un dels millors serveis d’Intel·ligència del món. De manera que, en adonar-se del atac musulmà, es van proclamar un estat independent, i un cop frenat l’atac àrab, van contraatacar i expulsar als palestins del seu territori, ampliant les fronteres d’Israel.

A més, gràcies al suport d’altres països occidentals, Israel guanya una guerra a Egipte i adquireix el control del canal de Suez, així com de tot el territori del Sinaí. Per a llavors, Israel havia augmentat enormement el seu domini (tot i que perd el canal de Suez uns anys més tard en mans dels egipcis, a la guerra del Yonk-Kipur).

Aquí tenim algunes de les guerres on va intervenir Israel:

-La guerra dels sis dies

-La guerra àrabo-israelina

-La guerra del Yonk-kipur

-La guerra del Líban

-La guerra del Golf Pèrsic.

Actualment, a Cisjordania governa pacíficament Palestina, amb autoritat nacional. Mentrestant, a Gaza, governa el partit islamista Hamas, considerat grup terrorista, que està finançat per Iran i té contactes reconeguts amb la xarxa terrorista Al-Qaeda. Principalment, és a la zona de Gaza on hi ha els conflictes.


Personalment, no estava al corrent d'aquest conflicte, i m'ha semblat un tema molt interessant, tot i que és molt complex, i difícil de resoldre.

0 comentarios:

Publicar un comentario